top of page

Pilea Bakımı

En trend iç mekan bitkileri arasında yer alan Pilea peperomioides, dikkat çekici görünümü ile beğeni topluyor. Düz yuvarlak yaprakları bozuk para veya küçük krep gibi görünür. Her yaprak, doğrudan yaprağın alt tarafına bağlanan ve ona benzersiz bir çekicilik kazandıran bir yaprak sapı ile bitkinin gövdesine bağlanır. Pilea 70'lerde zaten popülerdi. Bu popülerlik 2020'li yıllarda tekrar can buldu ve evlerimize yaşam kattı.



Konum🌥️

Pilea bitkisi güneş ışığında durmayı sever. 30 derecenin üzerindeki çok sıcak günlerde yerini değiştirmek en iyisidir. Pilea çok fazla sulanırsa yeni yaprakları büzülür. Yapraklar sararmasa bile bitki için yeni bir yer bulmanız gerekebilir. Bitkiniz çok az ışık alıyorsa doğrudan güneş ışığı alan bir noktaya hemen yerleştirmeyin. Bunu adım adım yapın.


Sulama💧

Su Pilea’nın hoşlandığı bir şeydir. Her hafta küçük sulamalar yaptığınızdan emin olun ve toprağı daima nemli tutun. 6.günün sonunda toprak hala ıslaksa daha az su vermeniz iyi olacaktır. Çok fazla sulamamaya dikkat edin aksi halde kök çürümesi başlayacaktır. Çok az su da aynı şekilde iyi değildir. Toprak çok hızlı mı kuruyor? O halde biraz daha sulama yapın.


Saksı Değişimi🪴

Pilea bitkisini her yıl değiştirmenizi öneririz. Pilea saksı dışına taşmışsa bitkinin fazladan alana ihtiyacı vardır. Mevcut saksısında bahar ayına kadar bekleyin ve bahar ayında değiştirin. Saksı değişimi için en iyi zamandır. Saksı değişiminde kökler az da olsa hasar görecek ve bahar ayında köklerini onarmak ve büyümek için yeterli enerjiye sahip olacaktır. Saksı değişimi yaparken yeni saksınız bir öncekine göre en az %20 daha büyük olmalıdır.


Turba bazlı veya hindistancevizi bazlı yüksek kaliteli organik toprak karışımı en iyisidir.

Bitki Besini💊

Pilea bitkisine ekstra bitki besini verebilirsiniz. Ancak bu çok gerekli değildir, seçim sizin. Pilea bitkisine fazladan besin vermeyi seçerseniz bunu yalnızca ilkbahar ve yaz aylarında yapın. Bitkiye sonbahar ve kış aylarında bitki besini verirseniz bitki için zararlı olabilir. Besin verdiğiniz dönemlerde ayda iki kez az oranda bitki besini yeterli olacaktır. Yeşil yapraklı bitkiler için kullanılan besinleri tercih edebilirsiniz. Ambalaj üzerinde tavsiye edilen miktarın 1/4 oranında kullanmanızı öneririz. Özellikle bitkiniz küçükse.



Hava Temizleme💨

Yuvarlak yaprağın güzel yanı, havayı temizlemesi. Oldukça iyi bir hava temizleyicidir. Çok hızlı yavru verdiği için kısa sürede bir pilea aileniz olacak ve eviniz daha iyi temizlenecek.


Hastalık ve Zararlılar🕷️

Pilea bitkisinin bulunduğu ortamdaki hava çok kurursa örümcek akarlarına yakalanabilir. Bazı durumlarda kabuklu veya etli böceklere maruz kalabilir. Etli böceklerden fısfıs ile kurtulabilirsiniz. Örümcekler veya yaprak bitleri için en iyisi böcek ilacı kullanmaktır.


Zehirli mi?🧪

Pilea bitkisi zehirli değildir, bildiğimiz kadarıyla. Bitkinin evcil hayvanlar tarafından yenmesi asla iyi olmaz bu yüzden siz yine de dikkatli olun. Eğer bitkinizden bir ısırık alınmışsa ve evcil hayvanınız garip davranışlar sergiliyorsa en iyisi veterinere danışmanızdır.




314 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page