top of page

Bromelia Bakımı

Bromeliaceae (Bromelia familyası olarak da bilinir), tropikal ve subtropikal bölgelerde yaygın olarak bulunan çiçekli bitkilerin bir familyasıdır. Bu familya, yaklaşık 3.000'den fazla türü içerir ve Amerika kıtasına özgüdür.


Bromelia familyasına ait bitkiler genellikle güzel ve çekici görünümleriyle tanınır. Bazı türlerinde renkli yapraklar ve ilginç şekiller bulunur. En iyi bilinen türlerden biri, tropikal bir bitki olarak da bilinen ananas bitkisidir (Ananas comosus).


Neoregelia
Neoregelia

Konum🌥️

Her ne kadar uzaktan görebildiği zaman güneşten daha çok keyif alsa Bromelia gerçekten bir güneş severdir. Bromelia'ya dolaylı güneş ışığı alan bir yer sunmak en iyisidir. Eğer bitkinizi bol ışık alan bir pencerenin yakınına koyarsanız bitkinizin yapraklarında yanıklar ve kurumalar göreceksiniz. Direkt güneş almayan bol aydınlık bir konumda tutabilirsiniz.


Sulama💧

Bromelia'ya haftada bir su vermek en iyisidir. Bu şekilde bitkinin toprağını daima hafif nemli tutarsınız. Bitkiye zarar vermemek için Bromelia'yı meyvesine veya çiçeğine yakın sulamak gerekir. Aşırı sulama Bitkinizin meyvesine veya çiçeğine zarar verebilir. Çok fazla su Bromelia'nın her şeyi emmesine engel olabilir ve bitkinin mücadele etmesi oldukça zor olan kök çürümesine neden olur.


Saksı Değişimi🪴

Bromelia'nın saksı değişimi sadece daha uzun ömürlü bir türse gereklidir. Çoğu Bromelia meyvesi çiçeklenmeyi bitirir bitirmez ölür. Bu durumda saksı değişimi tabi ki gerekli değildir. Bromelia türünüz daha uzun ömürlü ise her yıl saksı değişimi yapmak en iyisidir. Bromelia saksısında hızlı büyümese de saksı değişimi kesinlikle yeni enerji sağlayacaktır.


Bromelia familyası, süs bitkisi olarak da popülerdir. Çeşitli türleri, iç mekan bitkisi olarak yetiştirilebilir ve ev ve ofislerde dekoratif bir etki yaratır.

Bitki Besini💊

Ananas bitkisi gibi Bromelia'ların oldukça kısa bir ömrü vardır. Bunun nedeni meyve büyüdüğünde bitkinin ölmesidir. Bu durumlarda bitki beslenmesi gerekli değildir. Bitki besinini özellikle çiçekli olan türler için vermenizi tavsiye ederiz. Sadece ilkbahardan yaz sonuna kadar ekstra besin vermek önemlidir. Tüm yıl boyunca bitki besini verirseniz Bromelia zarar görecektir.


Guzmania Lingulata 'Purple'
Guzmania Lingulata 'Purple'

Hava Temizleme💨

Bromelia'lar genellikle küçüktür ancak bu onların havayı temizlemesini engellemez. Tam aksine özellikle Ananas bitkisi iyi bir hava temizleyicidir. Bromelia havadan zararlı maddeleri uzaklaştırır ve CO2'yi oksijene dönüştürür. Çoğu bitki bu işlemi gündüz yaparken Ananas bitkisi bunu gün boyu yapar. Örneğin Ananas bitkisi siz uyurken ekstra oksijen sağlar ve bu da horlamanızı azaltabilir.


Hastalık ve Zararlılar🕷️

Ne yazık ki Bromelia örümcek akarlarına karşı hassastır. Çoğunlukla Bromelia kuru hava koşullarına sahip bir odada olduğunda ortaya ortaya çıkarlar. Bunu önlemek için Bromelia'yı düzenli olarak bir su püskürtücüsü ile nemlendirmek en iyisidir. Ayrıca bitkiye önleyici olarak böcek ilacı püskürtebilirsiniz.


Zehirli mi?🧪

Bitkiler zehirli olmasalar da çocuklar ve evcil hayvanlar için tehlikeli olabilir. Neyse ki Bromelia zehirli değildir. Bitkilerinizin yenildiğini mi görüyorsunuz? Çocuğunuzun veya evcil hayvanınızın davranışını yakından izleyin. Daha sonra hemen bir doktor veya veterinerle iletişime geçin.


651 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page