top of page
Yazarın fotoğrafıBetonish

Aglaonema Bakımı

Güncelleme tarihi: 13 Haz 2022

Aglaonema, her yerde favori ev bitkisi listelerin dayanak noktasıdır. Eşsiz ve gür bitki dokusu, kolay bakımı ve hemen hemen her ev veya ofis ortamına kolayca uyum sağlama yeteneği ile çok yönlü nefes kesici bir bitkidir.



Konum🌥️

Aglaonema doğal ortamında büyük çalıların ve ağaçların altında yetişmektedir. Bitki kendi kendine çok uzamaz maksimum erişebileceği boy 90 cm dir. Bu nedenle, Aglaonema'yı yarı gölgeli bir konumda yetiştirmek en iyisidir. Bitkinizin daha fazla ışık görmesi dengesiz bir şekilde büyümesini tetikleyebilir ve yapraklarında yanıklar oluşabilir. Aglaonema'nın maksimum 3 saat dolaylı güneş ışığına ihtiyacı vardır.


Bitkinizi sıcak ve soğuk hava akımlarından uzak tutun. Buna pencere esintileri, ısıtıcılar ve klima dahildir. Aglaonema, 19 ila 27 derece arasındaki sıcaklıkları tercih eder. Gece sıcaklıkları 10 derecelik bir düşüşten fazla olmamalıdır.

Sulama💧

Yaz aylarında Aglaonema'nın toprağını daima hafif nemli tutmak önemlidir. Bunu haftada bir kez sulama yaparak elde edebilirsiniz. Verdiğiniz su miktarına dikkat edin. Bitkinin her zaman ıslak bir saksı tabanına sahip olmaması gerekir. Sonbahar gelir gelmez, sulama sıklığınızı iki haftada bir olacak şekilde değiştirebilirsiniz. Hatta verdiğiniz su miktarını da azaltabilirsiniz. Kışın bazen bitki toprağının kurumasına izin vermek yararlı olabilir. Her sulamada asla gereğinden fazla su vermeyin! Eğer bunu yapıyorsanız ilerleyen zamanlarda kök çürümesi gerçekleşebilir. Bu durum sizi ve bitkinizi mutlu etmeyecektir.


Saksı Değişimi🪴

Aglaonema'nın her yıl yeniden saksı değişimine ihtiyacı yoktur. Her iki yılda bir bitki için bir boy büyük saksı almanızı tavsiye ederiz. Bir önceki saksıdan ortalama %20 daha büyük bir saksı seçmek en iyisidir. Bu Aglaonema'nın büyümesi için daha fazla alan sağlar ve bitki yeni besinler alır. Tabii ki taze saksı toprağı kullandığınız sürece. Bitkinin saksısını her zaman ilkbaharda değiştirmek en iyisidir. Saksı değişimi yaparken köklerin bir kısmı zarar görebilir ve ilkbaharda bitki hasarı onarmak için fazla enerjiye sahip olur.


Bitki Besini💊

Aglaonema bitkisine besin verilmesi zorunlu değildir. Bunun nedeni Aglaonema'nın çok az besin kullanmasıdır. Yine de yaz aylarında ayda bir bitki besini verebilirsiniz. Sadece ilkbahardan yaz sonuna kadar bitki besini vermenizi tavsiye ederiz. Doğru miktarda kullanım için kullandığınız besinin ambalajını kontrol etmek en iyisidir. Her durumda asla çok fazla bitki besini vermemeniz daha sağlıklı olacaktır. Aksi halde bu Aglaonema için zararlı olabilir.



Hava Temizleme💨

Aglaonema havayı çok iyi temizleyen bitkidir. Bitki çok büyük olmasa da havayı temizlemede kesinlikle iyidir. Havadaki formaldehit ve benzen gibi toksinleri kaldırmada etkilidir. NASA havayı en iyi temizleyen bitkiler arasında Aglaonema'ya da yer vermiştir.


Hastalık ve Zararlılar🕷️

Aglaonema doğal ortamında nemli bölgelerde yaşamaktadır. Bir ev bitkisi olarak hava akımları Aglaonema için fazla kuru hale gelebilir. Bu durumda yapraklarda kuruma yaşanabilir. Aglaonema örümcek akarlarından muzdarip olabilir. Örümcek akarları veya bitleri için böcek ilacı kullanmak en iyisidir.


Zehirli mi?🧪

Aglaonema, kalsiyum oksalat kristalleri nedeniyle zehirlidir. Çocukların ve hayvanların olduğu ortamlarda dikkati olun! Çocuğunuz veya hayvanınız meyvesini yemiş ise hafif bulantı görülebilir. Aglaonema yaprağının suyu ciltte tahrişe neden olabilir.




115 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page