top of page
pexels-huy-phan-3844139.jpg

Alocasia

pills.png

Besin

İlkbahar - Yaz

094-thermometer-2.png

Sıcaklık

18-26°C

wind.png

Rüzgar

Zararlıdır

078-cloudy.png

Konum

Yarı Gölge

cat.png

Toksisite

Zehirlidir

097-rain-5.png

Sulama

Haftada 1

Bitki Besini

Alocasia, yeni yapraklar vermek için ilkbaharda çok fazla enerji kullanır. Sonuç olarak bitkinin fazladan besine ihtiyacı vardır. Bu besinleri bitki besinleri ile sağlayabilirsiniz. İki haftada bir bitki besini vermenizi öneririz. Siz yine de kullandığınız besinin kullanım kılavuzunu okuyun, bu durum değişiklik gösterebilir. Besin kullanımı ilkbahardan sonbahara kadar olmalıdır. Kışın asla ekstra besin kullanmayınız. Bu Alocasia için zararlı olabilir. 

Saksı Değişimi

Alocasia'nın yer yıl saksı değişimine ihtiyacı vardır. Bitki hızlı yetişir ve kökleri hızla saksıyı doldurabilir. Alocasia'yı satın aldıktan bir süre sonra saksı değişimi yapmanızı öneririz. Bitkinin her yıl saksısını değiştirerek yeni besinler almasını ve kök gelişimi için daha fazla alan kazanmasını sağlarız. Değişimde kullanacağınız toprağın hafif ve lifli olması suyun akışı için çok iyidir. Saksı değişi için en uygun zaman ilkbahardır.

Hastalık ve Zararlılar

Hava çok kuruysa, Alocasia örümcek akarlarından muzdarip olabilir. Örümcek akarlarını önlemek için su püskürtücüsünü haftada bir kullanmak en iyisidir. Örümcek akarlarıyla karşılaştıysanız, bitkiyi dışarıya yerleştirmek en iyisidir. Örümcek akarı, dışarıdan gelen rüzgar ve nem nedeniyle (bölgenizdeki nem durumuna göre değişiklik gösterebilir) hızla uzak duracaktır.

Hava Temizleme

Alocasia, hafif düzeyde hava temizleyici bir bitkidir. Alocasia yapraklarının geniş olmasından dolayı bitkide ekstra stomalar bulunur. Alocasia, bu stomaları gün boyunca CO2'yi oksijene dönüştürmek için kullanır. Bu durum sizin ve eviniz için her zaman iyidir.

Alocasia, bol güneş ışığı alan bir yerde olmayı sever. Tüm çeşitler doğrudan güneş ışığını eşit derecede iyi tolere edemez. Bu yüzden bitkiyi dolaylı güneş ışığı altına yerleştirmek en iyisidir. Alocasia yeterince güneş ışığı almazsa, yaprak saplarını dengesiz bir şekilde uzatır. Bunun sebebi yapraklarını ışığa doğru uzatması ve daha çok ışık istemesidir. Uzun saplar yaprakları çok ağırlaştırabilir ve kırılabilir. Sık sık Alocasia'nızı çevirin, tüm yaprakları eşit şekilde ışık almalıdır. Yoksa bitkiniz ışığın olduğu yöne doğru büyüyecektir.

Konum

Sulama

Alocasia'lar saplarında suyu depolar ve yeterince su alamazsa yaprakları sarkar. Alocasia'nın toprağını daima hafif nemli tutmak önemlidir. Parmaklarınızla nem durumunu kontrol edebilirsiniz. Toprağın tamamen kurumasına asla izin vermeyin, kışın bile! Tüm yıl boyunca haftada bir kez sulamak en iyisidir. Kışın daha düşük miktarda su verebilirsiniz. Sulamada en önemlisi toprağı suya boğmamaktır. Alocasia topraktaki suyu 1 haftada alamayacağı için köklerde fazla su depolamasına neden olur. Bitkiniz daha sonra kök çürümesinden muzdarip olabilir. Kök çürüklüğünü kahverengi kenarlı sarı yapraklardan kolayca tanıyabilirsiniz. Bu durum sadece alt yapraklarında meydana gelirse paniğe gerek yok. Alocasia yeni yapraklar vermek için alt yapraklarını döker.

Zehirli mi?

Alocasia'nın suyu tahrişe neden olabilir. Bu tahriş cilt ve deri mukozasında meydana gelir. Yetişkinler için zararlı olmasa da çocuk ve hayvanlarda tehlikeli olabilir. Bitki öz suyu yaprakların kesilmesi veya ısırılması sırasında serbest bırakılabilir. Eğer bitkinizin çocuğunuz veya hayvanınız tarafından ısırıldığını görüyorsanız oluşabilecek belirtileri gözlemlemeniz ve bir doktora başvurmanız gerekebilir. 

bottom of page