top of page

Alocasia Bakımı

Güncelleme tarihi: 12 Haz 2022

Alocasia, Araceae familyasından rizomatöz veya yumrulu, geniş yapraklı, çok yıllık, çiçekli bitkilerin bir cinsidir. Tropikal ve subtropikal Asya ve Doğu Avustralya'ya özgü 97 kabul edilmiş tür vardır. Alocasia, ev bitkileri olarak giderek daha popüler hale gelen tropikal bitkilerdir. Genellikle saksı bitkileri olarak yetiştirilirler, ancak daha iyi bir yol, bitkileri bir seranın kontrollü koşullarında kalıcı olarak yetiştirmektir. Loş ışığı tolere edebilirler ve doğrudan güneş ışığına dayanamazlar. Yaprakların haftalık temizliği, sık gübreleme ve orta ila yüksek nem oranı ile diğer tropik bitkiler gibi bakılmalıdır.



Konum🌥️

Alocasia, bol güneş ışığı alan bir yerde olmayı sever. Tüm çeşitler doğrudan güneş ışığını eşit derecede iyi tolere edemez. Bu yüzden bitkiyi dolaylı güneş ışığı altına yerleştirmek en iyisidir. Alocasia yeterince güneş ışığı almazsa, yaprak saplarını dengesiz bir şekilde uzatır. Bunun sebebi yapraklarını ışığa doğru uzatması ve daha çok ışık istemesidir. Uzun saplar yaprakları çok ağırlaştırabilir ve kırılabilir. Sık sık Alocasia'nızı çevirin, tüm yaprakları eşit şekilde ışık almalıdır. Yoksa bitkiniz ışığın olduğu yöne doğru büyüyecektir.


Sulama💧

Alocasia'lar saplarında suyu depolar ve yeterince su alamazsa yaprakları sarkar. Alocasia'nın toprağını daima hafif nemli tutmak önemlidir. Parmaklarınızla nem durumunu kontrol edebilirsiniz. Toprağın tamamen kurumasına asla izin vermeyin, kışın bile! Tüm yıl boyunca haftada bir kez sulamak en iyisidir. Kışın daha düşük miktarda su verebilirsiniz. Sulamada en önemlisi toprağı suya boğmamaktır. Alocasia topraktaki suyu 1 haftada alamayacağı için köklerde fazla su depolamasına neden olur. Bitkiniz daha sonra kök çürümesinden muzdarip olabilir. Kök çürüklüğünü kahverengi kenarlı sarı yapraklardan kolayca tanıyabilirsiniz.


Bu durum sadece alt yapraklarında meydana gelirse paniğe gerek yok. Alocasia yeni yapraklar vermek için alt yapraklarını sürekli döker.

Saksı Değişimi🪴

Alocasia'nın yer yıl saksı değişimine ihtiyacı vardır. Bitki hızlı yetişir ve kökleri hızla saksıyı doldurabilir. Alocasia'yı satın aldıktan bir süre sonra saksı değişimi yapmanızı öneririz. Bitkinin her yıl saksısını değiştirerek yeni besinler almasını ve kök gelişimi için daha fazla alan kazanmasını sağlarız. Değişimde kullanacağınız toprağın hafif ve lifli olması suyun akışı için çok iyidir. Saksı değişi için en uygun zaman ilkbahardır.


Bitki Besini💊

Alocasia, yeni yapraklar vermek için ilkbaharda çok fazla enerji kullanır. Sonuç olarak bitkinin fazladan besine ihtiyacı vardır. Bu besinleri bitki besinleri ile sağlayabilirsiniz. İki haftada bir bitki besini vermenizi öneririz. Siz yine de kullandığınız besinin kullanım kılavuzunu okuyun, bu durum değişiklik gösterebilir. Besin kullanımı ilkbahardan sonbahara kadar olmalıdır. Kışın asla ekstra besin kullanmayınız. Bu Alocasia için zararlı olabilir.


Hava Temizleme💨

Alocasia, hafif düzeyde hava temizleyici bir bitkidir. Alocasia yapraklarının geniş olmasından dolayı bitkide ekstra stomalar bulunur. Alocasia, bu stomaları gün boyunca CO2'yi oksijene dönüştürmek için kullanır. Bu durum sizin ve eviniz için her zaman iyidir.


Hastalık ve Zararlılar🕷️

Hava çok kuruysa, Alocasia örümcek akarlarından muzdarip olabilir. Örümcek akarlarını önlemek için su püskürtücüsünü haftada bir kullanmak en iyisidir. Örümcek akarlarıyla karşılaştıysanız, bitkiyi dışarıya yerleştirmek en iyisidir. Örümcek akarı, dışarıdan gelen rüzgar ve nem nedeniyle (bölgenizdeki nem durumuna göre değişiklik gösterebilir) hızla uzak duracaktır.



Zehirli mi?🧪

Alocasia'nın suyu tahrişe neden olabilir. Bu tahriş cilt ve deri mukozasında meydana gelir. Yetişkinler için zararlı olmasa da çocuk ve hayvanlarda tehlikeli olabilir. Bitki öz suyu yaprakların kesilmesi veya ısırılması sırasında serbest bırakılabilir. Eğer bitkinizin çocuğunuz veya hayvanınız tarafından ısırıldığını görüyorsanız oluşabilecek belirtileri gözlemlemeniz ve bir doktora başvurmanız gerekebilir.




139 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page