top of page

Monstera

pills.png

Besin

Ä°lkbahar - Yaz

094-thermometer-2.png

Sıcaklık

20-30°C

wind.png

Rüzgar

Zararlı

078-cloudy.png

Konum

Yarı Gölge

cat.png

Toksisite

Zehirli

097-rain-5.png

Sulama

Haftada 1

Konum

Monstera o kadar da zahmetli bir ev bitkisi deÄŸil. Onu nereye koyacağını düÅŸünme, direkt güneÅŸ ışığı altında olmadığı sürece önemli deÄŸil. Gölgede bile Monstera'nın keyfi yerinde. Tabii ki büyümek için güneÅŸ ışığına ihtiyacı var. DoÄŸrudan güneÅŸ ışığı almayan, yarı gölge bir nokta en iyi seçimdir. Monstera genellikle çok hızlı büyür. Monstera'nız güneÅŸ ışığına doÄŸru mu büyüyor? Onu çevirmeyi unutmayın. Çünkü bir bitkiyi çevirmek çoÄŸu zaman unutulan bir ÅŸeydir. Size bir ipucumuz var! Monstera'yı her suladığınızda çevirin. Bitkinizi döndürmek kısa sürede sulamanın bir parçası haline gelecektir ve böylelikle unutmayacaksınız.

Saksı Değişimi

Monstera'nın saksısını her yıl  deÄŸiÅŸtirmenizi öneririz. Ä°thal torf toprağı ve öncekinden en az %20 daha büyük bir saksı kullanın . Saksı deÄŸiÅŸimi sayesinde bitki büyümek için yeni bir alan elde edecek. Bir bitkinin saksısını deÄŸiÅŸtirmek için en iyi zaman ilkbahardır. Ä°lkbaharda bitki, büyümek için enerji üretir ve kök geliÅŸimi için gereklidir.

Bitki Besini

Ä°lkbahardan itibaren Monstera'yı beslemek önemlidir. Bunu Monstera'nıza her hafta biraz bitki besini vererek yapabilirsiniz. ÇoÄŸu durumda, bitki besinini vereceÄŸiniz suyla karıştırabilirsiniz. Zaman ve emekten tasarruf saÄŸlar! Sonbahar gelir gelmez Monstera'yı beslemeyi bırakabilirsiniz. Bu dönemdeki fazladan beslenme Monstera'nın kökleri için zararlı olabilir. Ve tabii ki bunu önlemek istersiniz! Bitki besininin dozajı ambalajında yazacaktır.

Sulama

Monstera'nın altı nemli olduÄŸu sürece haftada bir miktar su yeterlidir! Nemi kontrol etmenin en iyi yolu parmağınızı topraÄŸa koymaktır. 6 gün sonra toprak hala ıslak mı? O zaman muhtemelen çok fazla su veriyorsunuz. Sulamayı bir hafta atlamak en iyisidir. Monstera sürekli ıslak toprakta duruyorsa kök çürümesine yakalanabilir. Çok az su vermeniz de mümkündür. Suladıktan 2 gün sonra bunu kontrol edin. Toprak zaten kuru mu? O zaman bir dahaki sefere daha fazla sulayabilirsiniz. Kışın sulamanızı azaltabilirsiniz. Daha az sulamak en iyisidir, ancak bunu haftada bir yapmaya devam edin.

Hava Temizleme

Kalp ÅŸeklindeki güzel delikli yaprağıyla Monstera, iyi bir hava temizleyicidir. Gün içinde CO2'yi oksijene dönüÅŸtürmek için stomalarını açar. Havayı temizlemek söz konusu olduÄŸunda Monstera için sorun deÄŸil! Kirli kokular veya zararlı maddeler mi?  Onları anında yok eder.

Zehirli mi?

Monstera'nın yaprak parçaları yenir yenmez her zaman bir veteriner hekime danışın. Monstera kediler için zehirlidir. Yaprağı yedikten sonra kediniz böbrekleri ile ilgili sorunlar yaÅŸayabilir. Yutulduktan sonra kedinin diÄŸer garip davranışlarını yakından takip edin.

Hastalık ve Zararlılar

Genel olarak Monstera, hastalıklardan ve haÅŸarattan pek etkilenmez. Ancak, bir Monstera'nın yapraklarını yakından takip etmek akıllıca olacaktır. Monstera'daki en yaygın haÅŸere et böcekleridir. Bu, haÅŸere kontrolü ile tedavi edilebilir. 

    bottom of page