top of page
Besin
İlkbahar - Yaz
Sıcaklık
18-27°C
Rüzgar
Zararsız
Konum
Güneş
Toksisite
Zehirsiz
Sulama
Haftada 1
Konum
Muz bitkisinin geldiği yerde çok fazla güneş alır ve güneşte çok güçlüdür. Bitkiyi doğrudan güneş ışığının bol olduğu bir yere koyun. Tercihen günde en az 5 saat. Muz bitkiniz çok az güneş ışığı mı alıyor? Yakında bunu anlayacaksınız çünkü yapraklar yakında sarkacaktır. Dikkat! Bir muz bitkisi alır almaz, onu yavaş yavaş pencere kenarına yerleştirmek en iyisidir. Serada bitki genellikle filtrelenmiş ışığı alır. Filtrelenmiş ışıktan, doğrudan güneş ışığı alan oturma odasına geçiş bitkiniz için oldukça büyük bir darbe olabilir. Muz bitkinize zaman tanıyın ve yeni ortama alışmasına izin verin.
Bitki Besini
Bitki besini kesinlikle muz bitkisinin ihtiyaç duyduğu bir şeydir. Yaz aylarında bitki o kadar hızlı büyür ki fazladan beslenmeye ihtiyaç duyar. Yaz aylarında her iki haftada bir suya biraz bitki besini eklemek en iyisidir. Bunun için yeşil yapraklılar için olan bitki besini yeterlidir. Çok az besin olmadan, muz bitkisi o kadar hızlı büyümeyecek ve hatta biraz sarkacaktır. Kışın, bitkinizin herhangi bir beslenmeye ihtiyacı yoktur. Bunun nedeni, bitkinizin kış uykusuna yatmasıdır. Ekstra beslenme, bitkinizin kışın ölmesine bile neden olabilir.
Saksı Değişimi
Bitki çok küçük kaldığında, her yıl saksı değişimi gerekli değildir. Yine de yılda bir saksı değiştirmenizi öneririz. İthal torf toprağı ve öncekinden en az %20 daha büyük bir saksı kullanın . Saksı değişimi sayesinde bitki büyümek için yeni bir alan elde edecek. Bir bitkinin saksısını değiştirmek için en iyi zaman ilkbahardır. İlkbaharda bitki, büyümek için enerji üretir ve kök gelişimi için gereklidir.
Sulama
Bir muz bitkisinin haftada en az bir kez suya ihtiyacı vardır. Yaz aylarında, sıcak hava dalgası veya çok sıcak günlerde bitkiyi haftada iki kez sulamak en iyisidir. Muz bitkisinin geldiği iklimde her gün tropikal yağmur duşu ile karşı karşıyadır. Yani Muz bitkisi, şiddetli bir su sıçramasından korkmuyor! Böyle tropikal bir duşu yeniden üretmek için bitkiyi duşa koyabilirsiniz. Suyun iyice tahliye edilebildiğinden emin olun. Aksi takdirde saksının dibinde su kalır ve Muz bitkiniz kök çürümesine maruz kalabilir. Kışın, Muz bitkisi için haftada bir sulama yeterlidir.
Hastalık ve Zararlılar
Yaz aylarında, çok fazla kuraklık varsa, muz bitkisi örümcek akarından muzdarip olabilir. Bu, muz bitkinizin ne yazık ki çökmesine neden olabilecek bir akar enfeksiyonudur. Hastalıkları ve zararlıları kimyasal veya biyolojik pestisitlerle kontrol etmek en iyisidir.
Zehirli mi?
Hayır, muz bitkisi zehirli değildir. Evcil hayvanlarınız için çok iyi bir haber! Yine de, yapraklarını yemek asla iyi değildir. Böyle bir durumda, evcil hayvanınız garip davranıyorsa, veterinerinize başvurmanız en iyisidir.
Hava Temizleme
Muz bitkisi, hava temizleyicileri listesinde üst sıralarda değil. Bitkinin hava temizleme işlevi vardır, ancak bu konuda mükemmel değildir. Esas olarak evinizdeki havayı temizlemenize yardımcı olur. İri yapraklı muz bitkisi, zararlı maddeleri havadan kolayca uzaklaştırır. Ayrıca iri yaprakları daha yüksek nem sağlar. Yapraklarındaki nemi dışarı atarlar. Bu da sağlığınız için iyidir.
bottom of page